Sinds het bestaan van ITNL vinden we dat we onze klanten dankbaar moeten zijn voor de samenwerking. Hoe kan je beter een succesvolle samenwerking vieren of een mooi moment herdenken door het drinken van Champagne.
Vanaf het begin af aan hebben we besloten onze klanten daarom Champagne kado te doen, vergezeld door iets leuks erbij. Dat is een champagnekoeler geweest, gegrafeerde glazen, een champagne-dop etc.. etc..
Dit jaar hebben we weer een prachtige champagne gevonden, een Veuve Clicqout Brut vergezeld door een limited edition chocolade tablet van het luxe chocolade huis Huize van Wely.
We zijn enorm dankbaar dat we bij sommige klanten al meer dan 10 jaar preferred supplier mogen zijn.
Laat de champagne u smaken en fijne feestdagen!
Op 26 november 2018 heeft minister Koolmees een brief naar de Kamer gestuurd over de voortgang van de uitwerking van maatregelen voor ‘werken als zelfstandige’, die moeten resulteren in een wet ter vervanging van de Wet DBA. Er zijn vier concrete maatregelen die nu verder worden uitgewerkt.
1. OPDRACHTGEVERSVERKLARING
Via een webmodule kunnen opdrachtgevers een opdrachtgeversverklaring verkrijgen, als uit de beantwoording van de vragen blijkt dat er geen sprake is van een dienstbetrekking. Met deze verklaring wordt beoogd helderheid te krijgen over de kwalificatie van de arbeidsrelatie. De planning is dat de webmodule eind 2019 klaar is.
2. VERDUIDELIJKING ‘GEZAG’
Per 1 januari zal het criterium ‘gezag’ verduidelijkt worden, zodat opdrachtgevers en opdrachtnemers beter weten waar de grenzen liggen. De tekst wordt opgenomen in het Handboek van de Belastingdienst. De tekst is ook hier te vinden.
3. ARBEIDSOVEREENKOMST BIJ LAAG TARIEF (ALT)
Het kabinet wil schijnzelfstandigheid en concurrentie op arbeidsvoorwaarden aan de onderkant van de arbeidsmarkt voorkomen. Daarom wil het kabinet introduceren dat mensen die onder een bepaald tarief werken automatisch een arbeidsovereenkomst hebben. De voorgestelde afspraken lijken vooralsnog strijdig met het EU-recht, zodat hier nader onderzoek nodig is wat er eventueel wel mogelijk is.
4. OPT-OUT
Voor zelfstandige ondernemers aan de bovenkant van de arbeidsmarkt, met een relatief hoog uurtarief, wordt een opt-out voor de loonheffing geïntroduceerd om hen meer zekerheid te bieden. Opdrachtgevers krijgen daarmee meer zekerheid dat ze niet achteraf worden geconfronteerd met naheffingen. Meer details over het voorstel zijn hier te vinden.
Met name deze laatste optie zou voor ICT’ers waarschijnlijk het vaakst gebruikt kunnen worden om de verlangde zekerheid te verkrijgen.
Bovenstaande maatregelen moeten nog verder worden uitgewerkt en neergelegd in nadere wetgeving. Tot die tijd blijft de Wet DBA gelden. De handhaving van de Wet DBA door de Belastingdienst wordt verder opgeschort tot in ieder geval 1 januari 2020, met uitzondering van kwaadwillenden. Totdat er nieuwe wetgeving is, blijft het relevant om gebruik te maken van een modelovereenkomst. ITNL werkt al geruime tijd met een modelovereenkomst opgesteld door de Belastingdienst.
(bron NederlandICT)