• header_itnl_slim03
    • Wij zijn gespecialiseerd in het...
      snel leveren van de juiste consultant voor uw project!


Filter op

Succesvolle interviews Deel 2

Sollicitatiegesprekken voeren: 10 kwaliteiten van excellente interviewers – deel 2

Vorige week schreven we al hoe belangrijk het is om de juiste kandidaat aan te nemen voor een functie. Er zijn 10 kwaliteiten waarover excellente interviewers beschikken, om uit de sollicitanten de beste kandidaat te kunnen selecteren. Deze week deel twee.
  
Vorige week gaven we de eerste vijf kwaliteiten, deze week de overige vijf:
 
6. Ze zijn goed in het stellen van vervolgvragen
 De meeste interviewers gebruiken een bepaald plan waarin de een aantal standaard, maar redelijk specifieke vragen staan vermeld die tijdens het interview gesteld moeten worden. De beste vragen zijn echter de follow-up vragen. Door dieper in te gaan op het antwoord van de sollicitant krijgen de interviewers toegang tot interessante en gedetailleerde informatie, informatie die zij bij de standaard vragen niet krijgen.
 
7. Zij nemen nooit het gesprek over
 Het is onmogelijk om een sollicitant te leren kennen als de interviewer degene is die het gesprek vult. Excellente interviewers praten slechts tien procent van de tijd, de rest van de tijd is de sollicitant aan het woord. De interviewers stellen enkel vragen en sturen daarmee het gesprek, zodat zij zoveel mogelijk informatie uit de sollicitant krijgen.
 
8. Zij vertellen hoe het verdere verloop van de sollicitatieprocedure eruit ziet
 Voor een kandidaat is het erg vervelend om na een gesprek niet te weten wat ze verder kunnen verwachten. Een goede interviewer laat het niet zo ver komen dat de sollicitant hier zelf naar vraagt. Leg uit wat u gaat doen, en wanneer u van plan bent om dit te doen. Zorg ervoor dat u het ook doet op de manier en binnen de termijn die u afspreekt. Mocht er onverwacht vertraging optreden, breng de sollicitant daar dan ook van op de hoogte.
 
9. Zij beoordelen de kandidaat niet al tijdens het gesprek
 Er zijn interviewers die tijdens het gesprek in gedachten al belangrijke eisen afvinken. Dit is echter niet verstandig. Als alles kan worden afgevinkt, dan kan de interviewer al snel denken dat de kandidaat die aan alle eisen voldoet een geweldige kandidaat is. Dit is niet per se zo! De afwezigheid van minpunten mag nooit de doorslag geven, want u wilt de beste kandidaat aannemen. Neem dus geen genoegen met goed genoeg, maar ga op zoek naar de kandidaat die over de beste kwaliteiten beschikt én de echte behoefte kan vervullen.
 
10. Zij sluiten iedere sollicitatieprocedure netjes af

 De sollicitatieprocedure niet afronden is onbeleefd en onprofessioneel. Neem met iedere sollicitant contact op na het sollicitatiegesprek. Dus ook als u moet vertellen de sollicitatieprocedure voor de sollicitant hier eindigt. Geen reactie ontvangen na een sollicitatie is zelfs de grootste ergernis van sollicitanten tijdens het solliciteren. Ook standaard praatjes worden niet gewaardeerd. Houd daarom altijd in gedachten dat sollicitanten kunnen tegen anderen kunnen gaan klagen, wat niet goed is voor de reputatie van het bedrijf.


Controleren of wij ons aan deze regels houden? Solliciteer dan ;o)