• header_itnl_slim03
    • Wij zijn gespecialiseerd in het...
      snel leveren van de juiste consultant voor uw project!


Filter op

Nieuwe wetgeving flexibele arbeid

Nieuwe regels voor flexibele arbeid

Vanaf 1 juli 2014 gelden er, op het gebied van aanzegtermijn, proeftijd, concurrentiebeding en loonbetaling als er geen werk is, een aantal nieuwe regels voor flexibele arbeid.
  
1. De aanzegtermijn
 Op dit moment is een werkgever niet verplicht om een werknemer erop te attenderen dat zijn contract afloopt. Vanaf 1 juli 2014 geldt het volgende: de werkgever moet de werknemer uiterlijk één maand voor het aflopen van het contract, schriftelijk laten weten of het contract wordt voortgezet (of niet). Dit geldt voor alle contracten die zes maanden of langer duren. Doet de werkgever dit niet, dan heeft de werknemer recht op een schadevergoeding van één maand loon. Als de werkgever dit binnen de laatste maand voor het aflopen van het contract doet, dan betaalt de werkgever de vergoeding over de termijn die hij te laat is. Dit geldt overigens pas als het contract nà 1 augustus 2014 eindigt.
 
2. Proeftijd voor korte contracten
 Op dit moment mogen werkgevers altijd een proeftijd in een arbeidsovereenkomst opnemen. Voor contracten korter dan twee jaar mag nu een proeftijd van één maand worden afgesproken en voor contracten langer dan twee jaar mag een proeftijd van twee maanden worden afgesproken. Vanaf 1 juli 2014 geldt het volgende: bij contracten tot 6 maanden of korter mag géén proeftijd meer worden afgesproken.
 
3. Het concurrentiebeding
 Op dit moment mag een werkgever altijd een concurrentiebeding opnemen in een arbeidsovereenkomst. Vanaf 1 juli 2014 geldt het volgende: in tijdelijke contracten mag alleen nog een concurrentiebeding worden opgenomen als de werkgever motiveert dat er een zwaarwichtig bedrijfs- of dienstbelang aanwezig is. Zonder een motivatie is een concurrentiebeding niet geldig. In tijdelijke contracten die vóór 1 juli worden afgesloten mag nog wel een concurrentiebeding staan.
 
4. Loonbetaling als er geen werk is
 Een werkgever moet loon betalen als er even geen werk is of als er niet gewerkt kan worden door een reden die ‘in redelijkheid voor rekening en risico van de werkgever moet komen’, zoals onwerkbaar weer. Op dit moment mag een werkgever deze verplichting de eerste zes maanden van het contract uitsluiten. Vanaf 1 juli 2014 geldt het volgende: Tot nu toe mocht in de cao worden opgenomen dat de loondoorbetalingsplicht langer dan zes maanden kan worden uitgesloten; vanaf 1 juli 2014 mag dat niet meer.


Kortom een hoop wijzigingen zowel voor ons als werkgever maar ook voor de werknemers!