• header_itnl_slim03
    • Wij zijn gespecialiseerd in het...
      snel leveren van de juiste consultant voor uw project!

    • blog_header

You are viewing 3 posts for June 2013

Succesvolle interviews Deel 2

Sollicitatiegesprekken voeren: 10 kwaliteiten van excellente interviewers – deel 2

Vorige week schreven we al hoe belangrijk het is om de juiste kandidaat aan te nemen voor een functie. Er zijn 10 kwaliteiten waarover excellente interviewers beschikken, om uit de sollicitanten de beste kandidaat te kunnen selecteren. Deze week deel twee.
  
Vorige week gaven we de eerste vijf kwaliteiten, deze week de overige vijf:
 
6. Ze zijn goed in het stellen van vervolgvragen
 De meeste interviewers gebruiken een bepaald plan waarin de een aantal standaard, maar redelijk specifieke vragen staan vermeld die tijdens het interview gesteld moeten worden. De beste vragen zijn echter de follow-up vragen. Door dieper in te gaan op het antwoord van de sollicitant krijgen de interviewers toegang tot interessante en gedetailleerde informatie, informatie die zij bij de standaard vragen niet krijgen.
 
7. Zij nemen nooit het gesprek over
 Het is onmogelijk om een sollicitant te leren kennen als de interviewer degene is die het gesprek vult. Excellente interviewers praten slechts tien procent van de tijd, de rest van de tijd is de sollicitant aan het woord. De interviewers stellen enkel vragen en sturen daarmee het gesprek, zodat zij zoveel mogelijk informatie uit de sollicitant krijgen.
 
8. Zij vertellen hoe het verdere verloop van de sollicitatieprocedure eruit ziet
 Voor een kandidaat is het erg vervelend om na een gesprek niet te weten wat ze verder kunnen verwachten. Een goede interviewer laat het niet zo ver komen dat de sollicitant hier zelf naar vraagt. Leg uit wat u gaat doen, en wanneer u van plan bent om dit te doen. Zorg ervoor dat u het ook doet op de manier en binnen de termijn die u afspreekt. Mocht er onverwacht vertraging optreden, breng de sollicitant daar dan ook van op de hoogte.
 
9. Zij beoordelen de kandidaat niet al tijdens het gesprek
 Er zijn interviewers die tijdens het gesprek in gedachten al belangrijke eisen afvinken. Dit is echter niet verstandig. Als alles kan worden afgevinkt, dan kan de interviewer al snel denken dat de kandidaat die aan alle eisen voldoet een geweldige kandidaat is. Dit is niet per se zo! De afwezigheid van minpunten mag nooit de doorslag geven, want u wilt de beste kandidaat aannemen. Neem dus geen genoegen met goed genoeg, maar ga op zoek naar de kandidaat die over de beste kwaliteiten beschikt én de echte behoefte kan vervullen.
 
10. Zij sluiten iedere sollicitatieprocedure netjes af

 De sollicitatieprocedure niet afronden is onbeleefd en onprofessioneel. Neem met iedere sollicitant contact op na het sollicitatiegesprek. Dus ook als u moet vertellen de sollicitatieprocedure voor de sollicitant hier eindigt. Geen reactie ontvangen na een sollicitatie is zelfs de grootste ergernis van sollicitanten tijdens het solliciteren. Ook standaard praatjes worden niet gewaardeerd. Houd daarom altijd in gedachten dat sollicitanten kunnen tegen anderen kunnen gaan klagen, wat niet goed is voor de reputatie van het bedrijf.


Controleren of wij ons aan deze regels houden? Solliciteer dan ;o)


Succesvolle interviews Deel 1

Sollicitatiegesprekken voeren: 10 kwaliteiten van excellente interviewers – deel 1

 
Het succes van een bedrijf hangt voor een groot deel af van de kwaliteiten van de medewerkers. Om uit de sollicitanten de beste kandidaat te kunnen selecteren, moet u de beste interviewer zijn die u kunt zijn. 
 

Excellente interviewers beschikken over tien specifieke kwaliteiten, deze week de eerste vijf:
 
1. Ze begrijpen de echte behoefte
Een goede medewerker vult niet alleen een plek in het organisatieschema, maar hij voorziet in tenminste één belangrijke behoefte van het bedrijf. Als manager/P&O-medewerker/recruiter let u natuurlijk op referenties, kwalificaties en ervaring, maar vergeet niet dat u bezig bent met het aannemen van een positie: u huurt in feite een resultaat in.
 
Om de echte behoefte te begrijpen moet u de echte bedrijfsbehoefte identificeren, vaststellen wat een kandidaat ‘in huis moet hebben’ om aan deze behoefte te kunnen voldoen en bepalen op welke vaardigheden en eigenschappen u moet letten. Pas de vragen die u tijdens het sollicitatiegesprek gaat stellen daarop aan, zodat u de perfecte kandidaat kunt vinden die kan voorzien in de behoefte van het bedrijf.
 
2. Zij zorgen ervoor dat kandidaten voorbereid op gesprek kunnen komen
Alle sollicitanten zouden vooraf het volgende moeten weten: wanneer, waar en met wie wordt het sollicitatiegesprek gehouden. Zorg ervoor dat kandidaten niet voor verassingen, trucjes en onzekerheden komen te staan. En staat de sollicitanten een groepsinterview te wachten, met meerdere sollicitanten tegelijk? Laat hen dit dan van tevoren weten, want een groepsinterview kan intimiderend zijn.
 
3. Zij doen meer onderzoek naar de kandidaten dan de kandidaten naar het bedrijf
Pas nadat u de kandidaat hebt onderzocht kun u interessante vragen te kunnen stellen. Start met het CV, focus niet alleen op kwalificaties en ervaring, maar kijk ook naar de interesses en loopbaanverloop van de kandidaat. Lees tussen de regels om een idee te krijgen van de successen, tekortkomingen en lange termijn interesses. Doe vervolgens een korte, verkennende studie op de verschillende social media om te kijken wat de kandidaat buiten het werk doet, of er indicaties zijn dat de persoon binnen de bedrijfscultuur zal passen en hoe haar professionele netwerk eruit ziet.
 
4. Zij maken er een gesprek van, geen overhoring
Van tevoren onderzoek doen naar de sollicitanten is niet alleen een vereiste voor het stellen van goede vragen, ook voor het hebben van een goed gesprek. Het is namelijk onmogelijk om een goed gesprek te hebben met iemand waar u niets over weet. Des te meer u weet, des te beter u vragen kunt stellen die de kandidaten ruimte geven voor zelfreflectie.
 
5. Zij halen verlegen of nerveuze sollicitanten uit hun schelp
Sommige sollicitanten zijn goede kandidaten, maar hun verlegenheid of nervositeit staat hen in de weg om een goede eerste indruk te kunnen maken. Het is makkelijk om deze personen te laten ontspannen, helemaal wanneer u uw huiswerk heeft gedaan. Geef een compliment over behaalde prestaties of stel een vraag over een hobby of niet aan het werk gerelateerde interesses. Hiermee geeft u de kandidaat een paar minuten de tijd om zijn zelfverzekerdheid terug te vinden en er goed voor te gaan zitten.


Markt trekt aan

 De Nederlandse ict-markt groeit dit jaar licht: met 1,1 procent. Daarmee wordt een klein herstel geboekt ten opzichte van de daling van 5,8 procent van vorig jaar.

Dat zegt branchevereniging ICT~Office. Het doet deze voorspelling aan de hand van de uitkomsten van de ICT~Marktmonitor 2012 die nu is gepubliceerd. Die marktmeting is gedaan in samenwerking met onderzoeksbureau Heliview.
Dienstverlening voorop

De bestedingen in software en dienstverlening zullen in 2010 groeien met respectievelijk 2,0 en 2,1 procent. Met name het groeicijfer in dienstverlening is een belangrijke graadmeter, omdat dit recessiegevoelige segment in de afgelopen jaren zware klappen heeft opgelopen. Vorig jaar daalden de bestedingen in dienstverlening nog met 8,3 procent. Software daalde in 2011 met 4,1 procent.

Volgens ICT~Office zullen de hardwarebestedingen in Nederland dit jaar nog dalen met 1,1 procent. Dat komt bovenop de 11,4 procent daling van vorig jaar. Opmerkelijk is dat onderzoeksbureau Gartner een tegengestelde voorspelling doet. Die marktvorser is vandaag eveneens met een bestedingsvoorspelling gekomen, waarin juist wordt verwacht dat hardware wereldwijd de aanjager zal zijn van de groei in ict-bestedingen.
Wereldwijde groei

Gartner verwacht daarbij wel dat de dollar een zwakke positie inneemt tegenover de ijzersterke Chinese munt en de robuuste andere Aziatische munteenheden. Daardoor zou de omzet in dollars een grotere groei weergeven dan de werkelijke groei; 5,3 procent ten opzichte van 1,6 procent in totale ict-bestedingen. Gartner zegt dat de wereldwijde uitgaven aan hardware met 5,7 procent zullen stijgen. Vooral consumenten blijven grif betalen voor mobiele computers.